de laatste dagen.... - Reisverslag uit Espel, Nederland van Nandine Noorlander - WaarBenJij.nu de laatste dagen.... - Reisverslag uit Espel, Nederland van Nandine Noorlander - WaarBenJij.nu

de laatste dagen....

Door: famnoorlander

Blijf op de hoogte en volg Nandine

11 Augustus 2010 | Nederland, Espel

Zaterdagmorgen slapen we lekker uit en komen we bij van de safari. Om 12 uur gaan we richting de stad. We doen daar de boodschappen en kopen eindelijk wat souvenirs. S’avonds komt er een vriend eten van Jacob-Jan die hij 5 jaar geleden heeft leren kennen. Pa en ma zijn mee om hem op te halen. De pizza’s zitten in de over als de stroom uit valt. Gelukkig zijn de eerste pizza’s wel bijna klaar. De rest eten we wel een andere keer op. De stroom blijft de hele avond uit. Ik ga mee om de vriend weer weg te brengen. Leuk om te zien waar Jacob-Jan 5 jaar geleden gestudeerd heeft.
Zondagmorgen is er pas om half elf weer kerk. Het is niet druk. De dominee is met vakantie. Het is een kinderdienst.
Maandagmorgen gaan we om kwart voor 9 naar de koffietour. Jacob-Jan is weer aan het werk. In de stad halen we de gids op. Het is nog een half uur rijden over een hele slechte weg. We gaan weer een stuk de berg op. Als we eindelijk op de plek zijn waar we gaan beginnen, krijgen we natuurlijk eerst koffie. Dan gaan we een stuk lopen en onderweg vertelt de man heel veel leuke dingen. Je kan in een bananenblad schrijven en een groot blad gebruiken ze voor de regen. We komen aan bij een dorpje. Op maandag begint een huis waar een tafel klaar staat voor de koffie, maar wij moeten eerst zelf voor de koffie zorgen. Elke dag komt er een ander huis aan de beurt en zo werkt het hele dorp mee. We gaan eerst rode bonen plukken. De bonen worden gemalen. 50% is meestal niet goed. De bonen die wel goed zijn worden weer gesorteerd. Dan worden ze gestampt. Daarna word het vlies er uit geblazen. Dan worden ze geroosterd op een vuur tot dat ze zwart zijn. Daarna worden ze weer gestampt tot ze helemaal fijn zijn. Daarna worden ze gezeefd. Dan is het de koffie die je ook in een pak hebt. Een klein beetje in een zeef onder een mok met heet water en je hebt koffie. Het was best lekker. Het was erg leuk om te zien hoe de koffie gemaakt word. Na de tour gingen we terug en kregen we een lunch. Nasi en spinazie met vlees en banaan en mango. Echt Tanzaniaans. Na de lunch gaan we weer naar de stad om kruiskopschroeven te halen. Nergens te vinden. 5 winkels geweest. Dan zijn we ook nog de auto kwijt. Gelukkig vinden we hem weer. Maar geen schroeven. Thuis gekomen gaan we het eten klaar maken. We gaan bbquen met vrienden van Jacob-Jan en Gelske die wij ook een beetje kennen. Het is erg gezellig.
Dinsdagmorgen slapen we uit en gaan we tegen de middag weg. Gelske brengt ons in de stad waar we opgehaald worden. We gaan kijken in een weeshuis om eventueel kinderen te sponsoren. Het is nog een aardig eindje rijden. Maar het is leuk. De kinderen vinden het leuk dat we er zijn. Ze vragen wat aan ons over Holland. Daarna mogen we iets met de kinderen doen. Spelletjes, lezen, kralen rijgen. Erg leuk. Daarna worden we weer thuis gebracht. Gelske is naar een verjaardagspartijtje van vrienden. We hebben alweer de laatste avond.
Woensdag middag gaan we nog lunchen bij een collega van Jacob-Jan en daarna moeten we alweer onze koffers pakken. Vanavond om half tien vliegen we weer naar Nederland, we hebben eerst nog een tussen stop in Daar es salaam. Morgenochtend om kwart voor 8 hopen we weer in Nederland te zijn.
We hebben een super vakantie gehad waarin we heel veel gezien hebben.

tot ziens in Holland ;)

• 11 Augustus 2010 - 07:35

Rosalinde:

hey nan en fam,
    een hele goede terug reis zonder al teveel turbelentie:) tot ziens in nederland!
    gr. rosalinde

• 12 Augustus 2010 - 09:07

Marian:

Lieve allemaal,

Wat jammer dat ik op vakantie geen internet had anders had ik het dagelijks kunnen volgen. Maar jullie hebben een pracht reis gehad zo te lezen.Ik hoop dat je genoeg uitgerust bent Nandine want het werk roept weer!!!
    Ik ben benieuwd naar het kadootje wat je voor me gekocht hebt. Ik ga nog een weekje naar zeeland en jij gaat lekker aan het werk. groetjes!